Kahramanmaraş’ın Geleceği Ekonomi Çalıştayı gerçekleştirildi
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMSTO) tarafından “6 Şubat Depremi Sonrası Kahramanmaraş Ekonomisinin Geleceği Çalıştayı” düzenlendi.
Teknokent Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan KMTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hikmet Gümüşer, depremde Kahramanmaraş sanayisinin büyük zarar gördüğünü söyledi.
Odalarının 12 bin üyesiyle şehri temsil ettiğini, kentte 2 bin büyük sanayi kuruluşunun bulunduğunu belirten Gümüşer, şöyle konuştu:
“Kahramanmaraş merkezli ve bölge illerimizde meydana gelen depremin ekonomik hasarlarını ve geleceğe yönelik kurtuluş reçetelerimizi çok değerli hocalarımızın katılımıyla ele alacağız. Kahramanmaraş ekonomisini biraz daha yüksek teknolojiyle tanıştırıyoruz. Burada savunma sanayinde çok değerli yatırımlar yapılacak, biz de bu yatırımlara öncülük edeceğiz” dedi. Biz yapıyoruz.”
Deprem bölgesindeki pek çok ilin büyük motivasyon kaybettiğini belirten Gümüşer, “Deprem nedeniyle insanlar şehirlerinden göç etmek zorunda kaldı ama Kahramanmaraş bu motivasyonunu koruyor. Bunu kısmen hasar sonrası alınan tazminat tutarlarının yeniden kanalize edilmesinde de görüyoruz. Büyük sanayi şirketleri yatırıma yöneliyor.” dedi.
Çalıştayda Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Faruk Çolak, “Farklı bir kentleşme modeli olan Kahramanmaraş için fırsat”, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Özel ayrıca “Kahramanmaraş’ın kalkınması için teknolojiye farklı bir bakış açısı” başlıklı bir sunum yaptı.
Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Funda Barbaros, “Kahramanmaraş’ın sürdürülebilirlik unsuruyla yeniden inşası”, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Öner Günçaldı, “Kahramanmaraş ekonomisinin yenilenmesi ve gelir dağılımı”, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof. Çalıştayda Dr. Hayrettin Keskingöz de “Kahramanmaraş ekonomisinin dünü-bugün-geleceği” konularını ele aldı.